4 costuri de care trebuie să ții cont atunci când creezi un website

Crearea unui website va reprezenta, pentru afacerea ta, punctul de cotitură în prezența ta digitală. Fără un website, șansele ca eforturile tale de marketing să îți aducă profit sunt aproape nule.

Totuși, indiferent de beneficiile pe care ți le oferă un website, trebuie să pui în balanță și costurile. În articolul de astăzi îți vom prezenta 4 costuri inițiale de care trebuie să ții cont atunci când creezi un website, ca să nu te mai întrebi tot timpul: ”Dar oare care este costul site-ului web?”. 

Costul domeniului web

Începem cu primul cost pe care o să-l suporți atunci când vrei să duci la bun sfârșit crearea unui website – costul domeniului web. Domeniul reprezintă ”adresa” unde te vor găsi utilizatorii tăi – adică ce vor scrie ei în căsuța de căutare, pentru a ajunge pe website-ul tău.

Dacă domenii nu ar exista, atunci utilizatorii tăi ar fi obligați să scrie un șir destul de lung de cifre, cu puncte între ele, pentru a nimeri pe website-ul tău. Astfel, domeniul este necesar pentru orice website!

Dar totuși – cât costă un domeniu web? Ei bine, prețurile diferă în funcție de extensia pe care o dorești și de perioada pentru care ești dispus să plătești. Totuși, costurile pleacă de la 7 euro pe an pentru un domeniu .ro, până la 10-15 euro pe an, pentru un domeniu .com, .net sau .org. De asemenea, costurile de reînnoire cresc puțin, cam cu 1 euro pe an. 

Costul hosting-ului

Dacă domeniul reprezintă ”adresa” website-ului tău, atunci hosting-ul reprezintă efectiv ”casa” acestuia. Practic, când te gândești la hosting, gândește-te la un server care găzduiește toate datele site-ului tău web – baze de date, clienți, poze și care îi dă site-ului tău web puterea să meargă constant, fără oprire, pentru clienții tăi!

În ceea ce privește hosting-ul, costul este, în general, pe lună. Pachetele de hosting sunt mult mai diverse, în funcție de nevoile website-ului tău, însă pentru o afacere mică, costurile vor ajunge undeva la 3 euro pe lună. Dacă traficul tău crește, există șansa să fie nevoie de o îmbunătățire a pachetului foarte rapidă, iar costurile unui hosting de calitate extraordinară pot ajunge până la 10 euro pe lună, în cazul pachetului corporate oferit de TLH.

Costul unui developer pentru website-ul tău

Poate că te-ai decis să-ți faci singur website-ul, caz în care te felicităm pe curaj, însă nu toată lumea e pregătită să învețe un skill nou de la 0, pentru a-l pune la aplicare. Unii oameni au nevoie de un site web rapid, care să funcționeze perfect din prima. Aceștia au, în general, nevoie de un developer. 

Costurile, în cazul developer-ului, diferă extrem de tare. Dacă lucrezi cu un singur developer (freelancer) există șansa ca pentru un site de prezentare să nu plătești mai mult de 200 de euro. O agenție respectabilă de web design însă te va taxa câteva sute de euro bune, iar dacă ai nevoie de un magazin online, pregătește-te să scoți din buzunar minim o mie de euro, pentru calitate! 

Costurile unor teme și module din WordPress

Dacă site-ul este creat în WordPress, există șanse mari să ai nevoie de anumite module și teme, chit că site-ul tău este creat de un developer. În cazul acesta, costul diferă cel mai tare. 

O temă poate costa cam 50 de euro, iar un plugin poate pleca de la 1 euro pe lună, până la abonamente de 200 de euro pe lună – în funcție de nevoile tale. Totuși, nu te speria – există teme gratuite și plugin-uri cu funcționalități extrem de avansate, care nu îți iau niciun ban.

Costurile unui website pot ajunge destul de sus, însă indiferent de costuri, un site web va merita! Strategia ta de marketing va prinde valențe mult mai importante odată cu apariția unui website în peisaj! 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *