Ce sunt domeniile web?

Lumea s-a digitalizat, în ultimii 25 de ani, într-un ritm extrem de alert. Până în anii 90, conceptul de domenii ar fi făcut referire probabil la fastuoasele land-uri pline cu podgorii și cluburi exclusiviste.

Acum, majoritatea oamenilor folosesc acest termen cu dublu înțeles – încă există același înțeles vechi, însă acum a mai primit un înțeles – domenii web!

În articolul de azi, vom discuta despre domenii web – ce sunt acestea, care e importanța unui domeniu web și care e prețul unui domeniu web în România.

  1. Ce sunt domeniile web?

Un domeniu web reprezintă, pe scurt, adresa unui site web. Locul domeniului web este, în general, în bara browser-ului. Uite, să vedem dacă-ți dai seama care este domeniul pe care te afli acum!

Ai ghicit cumva www.tlh.ro? Ei bine, ai ghicit corect!

Domeniile web există, scriptic, traducând practic IP-ul site-ului tău web. Dacă un site web n-ar avea un domeniu web conectat, accesarea acestuia ar fi foarte complicată. Totuși, ce bine că există domeniile web!

  1. Care este importanța unui domeniu web?

După cum am menționat deja, importanța principală a unui domeniu web este prezentarea utilizatorului cu o soluție extrem de simplă pentru a accesa site-ul tău web. 

Pe lânga asta, un domeniu web poate plusa pentru strategia ta de marketing. Dacă ai un domeniu web extrem de căutat, cu un cuvânt cheie de interes, ai șanse mai mari să fii prezent în primele rank-uri de la Google. Pe lângă asta, un domeniu web ce are un nume sonor s-ar putea să-ți câștige puncte și pe scara branding-ului!

  1. Cum arată un domeniu web?

În primul rând, ca să-ți dai seama cum arată un domeniu web, uită-te în bara de sus a browser-ului. Prima dată observi protocolul de transmitere a datelor, care sperăm că la fiecare dintre voi este https://. Asta înseamnă că site-ul web beneficiază de un certificat SSL!

Apoi, urmează subdomeniul. Acesta este, în general, www., însă poate fi și docs., blog., shop. sau alte subdomenii. 

După subdomeniu urmează direct domeniul. Acesta este reprezentat, în cazul nostru, de tlh – acesta este efectiv numele domeniului.

Ultima parte a unui domeniu web este extensia. Cele mai cunoscute extensii sunt .com, .net, .org, iar multe țări au propria extensie – în cazul nostru se aplică domeniul .ro.

  1. Cât costă un domeniu web?

Costul unui domeniu web este direct influențat de extensia pe care o alegi. Extensiile comune, de tip .ro sau .com sunt în general destul de ieftine. Totuși, cu cât vrei o extensie mai rară, cu atât trebuie să plătești mai mulți bani.

Un preț corect pentru un domeniu pleacă de la 9 euro și poate ajunge la câteva sute. De asemenea, există unele domenii care sunt deja cumpărate iar proprietarii vor doar să le vândă – astfel cerând prețuri exorbitante. Acest lucru se aplică pe diferite domenii importante, care țin de brand. 

  1. Alte sfaturi despre domenii web

Vrem să ne asigurăm, la final, că te lăsăm cu un articol complet despre domenii web. Astfel, sfaturile noastre pentru domeniul tău web sunt:

Nu aștepta crearea site-ului tău până să-l cumperi – fă-o cât mai repede!

Alege un domeniu care se potrivește brand-ului și industriei tale!

Setează-ți în calendar data de expirare a domeniului tău web, ca să poți să prelungești domeniul din timp!

Spor în alegerea domeniului web!

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *