Mutarea site-ului pe un alt server

Cum sa ne descurcam cu mutarea unui website de pe un server pe alt server?

Multi clienti doresc sa vina la TLH dar nu au cunostintele necesare pentru a muta website-ul lor de pe serverul actual pe un server TLH.

Procesul de mutare consta in copierea fisierelor website-ului de pe actualul server pe noul server.

Mutarea site-ului se intampla de obicei din urmatoarele motive:

 1. Aveti nevoie de mai mult spatiu pentru website-ul Dvs;
 2. Doriti un hosting romanesc pentru a mari viteza de incarcare a website-ului;
 3. Aveti nevoie de mai multa siguranta;
 4. Ati gasit o oferta financiara mai buna.

Indiferent de motivul pentru care doriti sa va mutati website-ul, mutarea fisierelor si bazelor de date pe noul server este un proces necesar.

Sfatul 1 : Planuiti mutarea website-ului!

Daca nu doriti sa planuiti mutarea website-ului intr-o perioada in care nu aveti trafic (ex: noapte sau o zi din weekend) anuntati-va membrii (prin e-mail) sau printr-un mesaj postat pe website ca in ziua H website-ul nu va fi disponibil din cauza mutarii pe un server nou, eventual adaugati motivele (ex: Domeniu.ro se muta pe un server nou! Acest proces este necasar pentru a imbunatati calitatea serviciilor noastre! Va multumim!”!

Sfatul 2 : Nu planuiti modificari de functionalitate in perioada mutarii

Schimbari de functionalitate, upgrade-uri, pluginuri pot da dureri mari de cap daca sunt efectuate in perioada de mutare a website-ului. Asteptati stabilizarea website-ului pe noul server inainte de a planui astfel de schimbari.

Este ideal sa treceti site-ul de pe vechiul server in starea de mantenenta sau sa-l inchideti, penru a evita schimbari in baza de date (adaugari de continut din partea membrilor/comenzi noi).

Sfatul 3 : Backup, backup

Salvati backup-uri imediate atat pe vechiul server, cat si imediat dupa instalarea/stabilizarea website-ului pe nou server, cat si (in cazul) imediat dupa upgrade-uri/schimbari de functionalitate.

Salvati arhivele de backup atat pe computerul Dvs dar si pe un support extern (CD/DVD).

Sfatul 4 : Datele contului de hosting

Salvati si notati datele noului cont de hosting. Cu siguranta nu veti dori sa cautati prin mail dupa ele la momentul transferului.

Aveti nevoie de  :

 1. Datele FTP (hostname, username, password);
 2. Datele CPanel (nu uitati ca bazele de date si subdomeniile pot fi create doar din CPanel);
 3. Nameserverele.

Sfatul 5 : Configurarea

Daca website-ul nu este static (HTML/CSS, doar 5% din cazuri) ci este dinamic (PHP/SQL) este necesar sa editati fisierul (fisierele) de configurare. Identificati fisierul de configurare (de obicei config.php , configuration.php) si editati-l, modificand vechiile datele cu noile date.

Atentie la:

– baza de date (denumire, server, user, parola),

– path (calea contului, ex : /home/domain/public_html),

Sfatul 6 : Cache, smarty si path-uri externe

Stergeti continului folderelor de cache, templaturile compilate cu smarty (folderele templates_c, Atentie: nu confundati cu templaturile scriptului!) si verificati pluginuri/parti ce pot folosi configurare proprie (ex: formulare de contact), ele pot detine in acel config path-ul website-ului vechi.

Sfatul 7 : Permisiuni foldere

Unele foldere (ex: images, img_upload, uploads, cache, templates_c) au nevoie de permisiuni de scriere (chmod 0777) acestea pot fi setate din managerul FTP sau direct din CPanel -> File Manager. Pentru o buna configurare, verificati manualul scriptului.

Sfatul 8 : Importarea bazei de date

Nu uitati acest pas, incarcati fisierul sql pentru baza de date din backup-ul vechiului server folosind phpmyadmin in noua baza de date.

Sfatul 9 : Testati noul website

Puteti folosi website preview, aceste date se afla in CPanel si in mailul primit de la TLH.

Atentie : Unele scripturi redirectioneaza direct spre domeniu si nu permit a fi accesate din alta adresa, in acest caz din admin/config setati temporar adresa domeniului la adresa de preview (http://ip/folder).

Sfatul 10 : Nameserverele

Pentru a transfera domeniul trebuie sa modificati nameserverele. Daca nu ati facut asta deja retineti ca nameserverele se propaga in cca. 24 de ore de la schimbare, timp in care vechiul site se va incarca de pe vechiul server ( Sfat : aceasta este perioada in care noul site trebuie mutat pentru a prinde cat mai putin timp offline)

Sfatul 11 : Test

Lasati website-ul inchis (maintenance mode) cateva minute dupa ce nameserverele se vor propaga si testati toate functiile sale, asigurati-va ca totul este functional inainte de a-i da drumul.

Probleme frecvente :

Nu puteti accesa website-ul desi au trecut 24 de ore! Se intampla din cauza ISP-ului Dvs, daca ati incercat sa accesati website-ul inainte de propagarea nameserverelor este nevoie ca IPS-ul (providerul de internet) sa-si actualizeze dns cache-ul, un mod de a trece de aceasta bariera este acela de a folosi un proxy.

Un proces de transfer website nu trebuie sa dea batai de cap nimanui daca acesti pasi sunt urmati!


Distribuie acest articol

7 thoughts on “Mutarea site-ului pe un alt server

 1. Eu unul nu am inteles nimic. Sunt incepator si cred ca asta este problema. O sa incerc sa transfer si eu un site mai mic sa vad daca ma descurc. Oricum multumesc. Sper ca nu ati omis nici un pas.

 2. Salut,

  Chiar interesant acest post, am de transferat un site ZenCart de pe un host pe altul cu tot cu domeniu. Sper ca ma va ajuta acest post, revin cu amanunte despre reusita transferului.

  O zi buna,
  Adrian

 3. am achizitionat un vps fara cpanel ca aia mai costa 15 euro are centos , cum procedez, am urcat ccu ftp siteul in directorukl respectiv, cum fac sa ruleze msql,php? cine poate da o mana de ajutor?

 4. Salut,

  Daca Centos a fost instalat atunci trebuie configurat pe rand urmatoarele servicii:
  – serviciul FTP pentru a urca fisierele, implicit directoarele de lucru
  – serviciul APache folosit ca si webserver pentru paginile web
  – serviciul Mysql pentru a crea si administra bazele de date
  – PHP limbajul de programare folosit cel mai mult la site-uri.

 5. eu m-am mutat pe alt host si nu imi mai gaseste nenea google site-ul. imi spune ceva de un robots.txt pe care eu nu il am ca site-ul meu figureaza tot pe vechiul host. cum informez spiderii google sa imi actualizeze site-ul pe noul host?

 6. site-ul meu este in html, nu am nevoie de ceva complicat, puteti arunca o privire daca nu va deranjeaza, chiar am nevoie de o idee, sa imi apara la cautare chiar daca in pozitia 500. macar sa stiu ca pot lucra in continuare sa cresc pozitia.
  multumesc pentru intelegere si eventual sprijin.

 7. @Ziran, cel mai bine apelezi la un programator care sa te ajute cu indexarea in motorul de cautare si acel fisier robots.txt. In unele cazuri robots.txt este generat si controlat de platforma folosita pentru site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *