Optimizarea website-ului este deseori confundata cu SEO (search engine optimization), insa sunt doua lucruri complet diferite.
Optimizarea website-ului consta in optimizarea codului, optimizarea imaginilor , css-ului si a javascripturilor, dar nu se rezuma la aceste procedee.
SEO (optimizarea pentru motoarele de cautare) consta in optimizarea continutului site-ului pentru a fi pe placul motoarelor de cautare.
Optimizarea Website-ului
Are ca scop :
- micsorarea timpului de incarcare a website-ului
- reducerea resurselor consumate de website
Metode de baza in optimizare a website-ului:
- Optimizarea HTML-ului
Eliminarea erorilor de coding duce la o imbunatatire a vitezei de redare in orice browser.
- Optimizarea codului PHP
Erorile PHP duc la marirea timpului de redare a paginii indiferent de locatia serverului.
- Optimizarea CSS-ului
Cateva scripturi obisnuiesc sa pastreze css-ul in baza de date (ex: VBulletin, IPB), in acest caz pentru a reda template-ul scriptul are nevoie de o serie de cereri sql, astfel timpul de redare este mult mai mare.
In astfel de cazuri, exista setari, sau pluginuri, ce optimizeaza css-ul site-ului, in general folosesc metoda clasica, de a stoca css-ul intr-un fisier (.css) si oprind crearea sa din baza de date. Astfel perioada de redare a paginilor este redusa substantial.
- Optimizarea imaginilor
Poate cea mai des intalnita problema este timpul de incarcare a imaginilor. Cand un template (skin/theme) incarca foarte multe imagini pentru design timpul de redare al paginii scade substantial
Principala  metoda de a optimiza site-ul este inlaturarea imaginilor de dimensiuni mari din design (desigur ma refer la micsorarea dimensiunii).
Multe persoane folosesc Photoshop, insa salveaza imaginile folosind „save” sau „save as” si nu vor salva o copie optimizata pentru web ci un fisier de cateva zeci de kb(in cel mai bun caz).
Folosind „save for web & devices” veti obtine o exacta copie a imaginii, insa optimizata pentru web, caz in care o imagine de 60 kb va fi redata in 5-10 kb, astfel salvand 50 kb , imaginativa cat veti castiga daca aveti un logo, un banner, elemente grafice, butoane neoptimizate.
- Evitati redirectionarile
Redirectionarile maresc substantial timpul de incarcare al paginii.
Scripturile / pluginurile SEO care folosesc excesiv redirectionari pentru a crea url-uri „google friendly” nu sunt foarte „user friendly” cand vine vorba de viteza website-ului.
Metode avansate de optimizare website:
- Cache : este un sistem ce va crea, stoca si servi o imagine statica a paginii respective.
Cache-ul este foarte util deoarece reduce numarul de interogari sql, reduce numarul de cereri via php.
Cache-ul are o perioada de viata si un set de actiuni care il anuleaza (clear cache) , ex : se sterge cache-ul cand un nou articol este scris, un nou comment…etc
- Combinarea fisierelor (php/css/js) intr-un numar cat mai mic de fisiere duce la reducerea cererilor HTTP.
- CSS Sprites : Â sunt o metoda de a reduce numarul cererilor de imagini in cazul backgroundului. In web 2.0 se folosesc din ce in ce mai mult CSS background-image si background-position
- Image maps : combinarea unor imagini intr-o singura imagine
- GZip : o metoda de a reduce serios timpul de transfer al unei resurse HTTP! GZip reduce cu o medie de 70% timpul de livrare.
- Pozitionari inteligente : o idee buna in dezvoltarea unui script este aceea de a plasa css-ul in zona „header” si js-ul in zona „footer”
- Optimizarea bazei de date : optimizarea si verificarea periodica a bazei de date reduc timpul de load al website-ului
- Evitarea expresiilor CSS combinate, ex :
background-color: expression( (new Date()).getHours()%2 ? „#B8D4FF” : „#F08A00” );
Viteza de incarcare a website-ului reprezinta principalul impediment in fidelizarea unui vizitator.
Reduceti viteza de load urmarind aspectele de mai sus si vizitatorii Dvs vor fi foarte multumiti.
SEO (search engine optimization) s-ar traduce prin „optimizare pentru motoarele de cautare”, fiind preferata o expresie echivalenta, mai simpla: „optimizare website”. Este foarte adevarat ca exista o diferenta majora intre optimizarea „on-site” si optimizarea „off-site”, cele doua fiind componente principale ale SEO-ului. Prin optimizarea „on-site” se intelege optimizarea interna a sitului, a codului sursa, a tot ceea ce tine de functionarea interna a unui site, asa cum e detaliat foarte bine in acest articol.
Ms de aprecieri!
Prea multe imagini cu dimensiunea necorespunzatoare si widget-uri adaugate in exces scade considerabil viteza de incarcare a site-ului, drept consecinta, vizitatorii cauta rapid pe alte site-uri informatiile dorite.
De fapt, in articolul acesta (surprinzator de bine scris si documentat, bravo!) sunt descrise cateva metode de optimizare on site. Optimizarea off page, adica promovarea site-ului in mediul online reprezinta circa 60% din SEO si se traduce practic prin cresterea popularitatii site-ului. Optiminarea on site imbunatateste in mod substantial experienta vizitatorului, iar costul per click intr-o campanie de promovare Adwords sa zicem , este mai mic. Mai completez mentionand ca optimizarea on site inseamna si setarea titlurilor, meta descrierilor si a cuvintelor cheie pentru paginile site-ului in speta, crearea unui sitemap si a fisierului robots.txt.