Optimizarea website-ului este deseori confundata cu SEO (search engine optimization), insa sunt doua lucruri complet diferite.

Optimizarea website-ului consta in optimizarea codului, optimizarea imaginilor , css-ului si a javascripturilor, dar nu se rezuma la aceste procedee.

SEO (optimizarea pentru motoarele de cautare) consta in optimizarea continutului site-ului pentru a fi pe placul motoarelor de cautare.

Optimizarea Website-ului

Are ca scop :

 1. micsorarea timpului de incarcare a website-ului
 2. reducerea resurselor consumate de website

Metode de baza in optimizare a website-ului:

 • Optimizarea HTML-ului

Eliminarea erorilor de coding duce la o imbunatatire a vitezei de redare in orice browser.

 • Optimizarea codului PHP

Erorile PHP duc la marirea timpului de redare a paginii indiferent de locatia serverului.

 • Optimizarea CSS-ului

Cateva scripturi obisnuiesc sa pastreze css-ul in baza de date (ex: VBulletin, IPB), in acest caz pentru a reda template-ul scriptul are nevoie de o serie de cereri sql, astfel timpul de redare este mult mai mare.

In astfel de cazuri, exista setari, sau pluginuri, ce optimizeaza css-ul site-ului, in general folosesc metoda clasica, de a stoca css-ul intr-un fisier (.css) si oprind crearea sa din baza de date. Astfel perioada de redare a paginilor este redusa substantial.

 • Optimizarea imaginilor

Poate cea mai des intalnita problema este timpul de incarcare a imaginilor. Cand un template (skin/theme) incarca foarte multe imagini pentru design timpul de redare al paginii scade substantial

Principala  metoda de a optimiza site-ul este inlaturarea imaginilor de dimensiuni mari din design (desigur ma refer la micsorarea dimensiunii).

Multe persoane folosesc Photoshop, insa salveaza imaginile folosind “save” sau “save as” si nu vor salva o copie optimizata pentru web ci un fisier de cateva zeci de kb(in cel mai bun caz).

Folosind “save for web & devices” veti obtine o exacta copie a imaginii, insa optimizata pentru web, caz in care o imagine de 60 kb va fi redata in 5-10 kb, astfel salvand 50 kb , imaginativa cat veti castiga daca aveti un logo, un banner, elemente grafice, butoane neoptimizate.

 • Evitati redirectionarile

Redirectionarile maresc substantial timpul de incarcare al paginii.

Scripturile / pluginurile SEO care folosesc excesiv redirectionari pentru a crea url-uri “google friendly” nu sunt foarte “user friendly” cand vine vorba de viteza website-ului.

Metode avansate de optimizare website:

 • Cache : este un sistem ce va crea, stoca si servi o imagine statica a paginii respective.

Cache-ul este foarte util deoarece reduce numarul de interogari sql, reduce numarul de cereri via php.

Cache-ul are o perioada de viata si un set de actiuni care il anuleaza (clear cache) , ex : se sterge cache-ul cand un nou articol este scris, un nou comment…etc

 • Combinarea fisierelor (php/css/js) intr-un numar cat mai mic de fisiere duce la reducerea cererilor HTTP.
 • CSS Sprites :  sunt o metoda de a reduce numarul cererilor de imagini in cazul backgroundului. In web 2.0 se folosesc din ce in ce mai mult CSS background-image si background-position
 • Image maps : combinarea unor imagini intr-o singura imagine
 • GZip : o metoda de a reduce serios timpul de transfer al unei resurse HTTP! GZip reduce cu o medie de 70% timpul de livrare.
 • Pozitionari inteligente : o idee buna in dezvoltarea unui script este aceea de a plasa css-ul in zona “header” si js-ul in zona “footer”
 • Optimizarea bazei de date : optimizarea si verificarea periodica a bazei de date reduc timpul de load al website-ului
 • Evitarea expresiilor CSS combinate, ex :
  background-color: expression( (new Date()).getHours()%2 ? “#B8D4FF” : “#F08A00” );

Viteza de incarcare a website-ului reprezinta principalul impediment in fidelizarea unui vizitator.

Reduceti viteza de load urmarind aspectele de mai sus si vizitatorii Dvs vor fi foarte multumiti.


Distribuie acest articol

5 thoughts on “Optimizare Website

 1. SEO (search engine optimization) s-ar traduce prin “optimizare pentru motoarele de cautare”, fiind preferata o expresie echivalenta, mai simpla: “optimizare website”. Este foarte adevarat ca exista o diferenta majora intre optimizarea “on-site” si optimizarea “off-site”, cele doua fiind componente principale ale SEO-ului. Prin optimizarea “on-site” se intelege optimizarea interna a sitului, a codului sursa, a tot ceea ce tine de functionarea interna a unui site, asa cum e detaliat foarte bine in acest articol.

 2. Prea multe imagini cu dimensiunea necorespunzatoare si widget-uri adaugate in exces scade considerabil viteza de incarcare a site-ului, drept consecinta, vizitatorii cauta rapid pe alte site-uri informatiile dorite.

 3. De fapt, in articolul acesta (surprinzator de bine scris si documentat, bravo!) sunt descrise cateva metode de optimizare on site. Optimizarea off page, adica promovarea site-ului in mediul online reprezinta circa 60% din SEO si se traduce practic prin cresterea popularitatii site-ului. Optiminarea on site imbunatateste in mod substantial experienta vizitatorului, iar costul per click intr-o campanie de promovare Adwords sa zicem , este mai mic. Mai completez mentionand ca optimizarea on site inseamna si setarea titlurilor, meta descrierilor si a cuvintelor cheie pentru paginile site-ului in speta, crearea unui sitemap si a fisierului robots.txt.

 4. Algoritmul Google a evoluat mult in acest interval 2010-2021, insa bazele sunt foarte bine redactate. Felicitari pentru articol!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *