O problema des intalnita in Joomla este ca acest script creeaza/modifica fisiere si directoare in mod gresit.

Simptomul este ca nu puteti edita fisiere aparent pentru ca nu aveti permisiuni corecte.

In realitate problema este ca Joomla a modificat acele fisiere cu user gresit astfel incat ele nu va mai apartin (Joomla a schimbat proprietarul fisierului). Daca dvs aveti de exemplu userul “website”, la o verificare atenta veti constata ca acele fisiere apartin userului “nobody” asa ca dvs nu le mai puteti modifica/sterge.

Solutia a aparut in ultimele versiuni de joomla (1.5.x) si consta in configurarea joomla astfel incat acesta va crea si edita fisiere si directoare folosind usernameul si parola dvs de FTP/cPanel.

Ce trebuie sa faceti? Cautati in fisierul configuration.php urmatoarea sectiune:

var $ftp_enable = ‘0’;
var $ftp_host = ‘127.0.0.1’;
var $ftp_port = ”;
var $ftp_user = ”;
var $ftp_pass = ”;
var $ftp_root = ”;

Editati acea sectiune astfel incat sa arate astfel:
– var $ftp_enable = ‘1’;
– var $ftp_host = ‘127.0.0.1’;
– var $ftp_port = ’21’;
– var $ftp_user = ‘username’;
– var $ftp_pass = ‘parola’;
– var $ftp_root = ”;

unde “username” si “parola” sunt userul si parola dvs de cPanel/FTP.

Daca inca mai intampinati probleme dupa aceasta modificare va rugam sa ne contactati pentru ca cel mai probabil au ramas fisiere si directoare create de joomla cu user gresit, vom corecta noi proprietatile acelor fisiere (chown) sau directoare si in mod normal nu ar trebui sa mai aveti astfel de probleme.

MASURI DE SECURITATE JOOMLA: atentie la permisiuni: fisierul configuration.php trebuie sa aiba permisiuni 644, daca il lasati cu permisiuni 777 va expuneti unui risc de securitate ridicat. Directoarele din Joomla trebuie sa aiba permisiuni 755 in afara de directorul cache si tmp care trebuie sa aiba 777. Daca dvs lasati fisiere si directoare cu permisiuni 777 veti avea probleme mai devreme sau mai tarziu: permisiuni 777 inseamna drepturi de citire, scriere si executie pentru oricine, de ce ati da astfel de drepturi oricui ???!!

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *